dinsdag 8 mei 2012

Sabam DJ licentie? 3 x verdienen aan muziek?

De heisa is ondertussen gekend. Sabam vraagt (via ietwat obscure weg) DJ's van Vi.be (de jongere generatie die de gemakkelijke prooi is om er in te trappen?) om een 275 tal flappen (+6% btw?) neer te tellen om al dan niet gekochte songs te mogen kopiƫren en gebruiken tijdens een set.

Ok. Indien dit tracks zijn die gedownload zijn en niet gekocht, daar willen ze dus een hap van hebben. Op zich niets mis mee tegen piraterij, maar moet je dan betalen op eigen songs ook? Het lijkt zo. En wat met gratis songs? Als ik nu eens allemaal downloads speel die gratis aangeboden werden op sites? Promo's zoals ze zeggen of free tracks. Wat dan?

Ok. Stel ik heb alles gekocht. Dan betaal ik om te mogen kopiƫren. Technisch gezien is een kopie op je backup of in dit geval je laptop met traktor scratch (of andere tool) ook al een kopie. 1 x prijs van mp3 + 1 x prijs van een aantal eurocent voor Sabam. Op zich nog ergens te begrijpen.

Ok. Iedere fuif betaald voor Sabam. Dus daar winnen ze de rechten mee? Hmm op zich niets mis mee, maar hun systeem om uit te betalen werkt niet goed. Dat even ter zijde. Stel ik speel op een fuifje van 100 personen en er is Sabam betaald. Niets aan de hand dus. Ik speel vinyl. Dubbele win :) geen kopie (of toch wel - vd masterplate?) noch een backup op mijn schijf of een cd'tje.

Twijfelen dus? Of nog een open achterpoortje?

Ok. Stel, terug dat feestje. Ik speel met mp3 of CD's die mijn compilaties bevatten met nummers die gekocht zijn. Dan betaal ik voor de MP3 + om het recht te hebben die niet te kunnen kwijt spelen (los door de bocht) en betaalt de organisatie nog een forfait voor rechten? Zoiets.

Twijfelen dus? Of nog een open achterpoortje?

Ok. Stel, terug dat feestje. Ik speel met MP3 of CD's die mijn eigen nummers bevatten. Dan betaal ik voor mijn eigen nummers te mogen spelen op MP3 + om het recht te hebben die niet te kunnen kwijt spelen (los door de bocht - want ik heb ergens een backup staan van mijn 'meesterwerk' op pc of schijf) en betaalt de organisatie nog een forfait voor rechten op mijn DJ-set die ik eigenlijk niet heb? Zoiets dus. Een beetje een live-set dubbel betalen dan?

Twijfelen dus? Of nog een open achterpoortje?

Tot nu toe heeft S nog maar 2x verdient. Een keer door de forfait van de organisator en nog eentje via de DJ. Bon... ff vertellen. Er zijn heel wat downloadsites die de afgelopen jaren alles in hun zakken hebben gedjoefd en de rechten niet hebben uitbetaald van alle MP3's die verkocht werden. Stel dat die wetgeving van kracht gaat (welke weet ik niet, maar ze zijn ermee bezig) dan krijgt Sabam rechtstreeks een deel van de verkoop op de MP3 zelf (al dan niet met terugwerkende kracht - zijn ze nog niet zeker).

Tadaaaaaaa : 3x :)

In the end: het is net zoals de belastingen. De kleine garnalen zijn de grootste pot om uit te putten ;)

3 opmerkingen:

  1. Je vergeet nog de Auvibel vergoeding op de dragers. Het is wel niet rechtstreeks SABAM, zou je zeggen, maar voor de consument is dat allemaal hetzelfde: extra belasting.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, die vergat ik nog. Sabam of niet. Dat weet ik eigenlijk niet. Wat ik wel weet is wanneer je zelf CD'tjes legaal wil verkopen dan moet je soort stickers aanvragen bij Sabam wat neerkomt om 65 euro voor zo'n 50 stuks omdat je terug kopies maakt van het origineel. Het is allemaal te vaag.

    BeantwoordenVerwijderen