donderdag 20 januari 2011

Immo's verbrotten de vastgoed markt

Los van het feit dat ze een grote winst opstrijken als ze een arme ziel z'n huis verkocht krijgen... immo's.. I don't like'm. Zelf heb ik 10.000 euro teveel betaald voor mijn huis.

Hoe weet ik dat? Omdat ik dat de vorige eigenaars gewoon vlakaf heb gevraagd. Een leuk open gesprek en kennismaking, een biertje erbij en je krijgt al een boel tekst en uitleg bij je (toen) net aangekochte huis.

Moraal: een plakaatje ophangen, nu en dan eens meewandelen met bezoekers zonder ook maar een bal van verbouwingen en zwakke plekken van het huis te kennen en een melding op een site met wat naam en dat kost je dus x % aka... schandalig teveel geld!

Het huis zelf is niet duur, maar immo's vragen gewoon zoveel. Dat is het probleem.

Case: Wij verkopen onze leuke familiale villa en trekken naar een appartement in een andere gemeente.

Mensen die ik ken verkochten hun huis. Hun kinderen waren het huis uit en dus was het tijd om het grote huis vaarwel te zeggen en te kiezen naar een gemakkelijkere oplossing.

 • Weinig onderhoud
 • Dichter bij de winkels
 • Een lift voor onze 'ouwen dag'
Je kent dat wel. 

Het huis werd geschat op 400.000 euro, zo'n 16 miljoen wat volgens mij ├ęcht wel een faire prijs was. Een prachtige ligging, een dubbele garage met grote oprit voor 3 wagens. Een mooie vijver en grote tuin. Een modern ingerichte woning en ver vooruit toen in z'n tijd dat het gebouwd werd. Een kanjer van een woning.

Een weekje later stond er een bordje aan de oprit "Te Koop" geplaatst door immo x. Ok, ff kijken in het vastgoed blaadje... WOW? vraagprijs: 500.000 euro. 

M.a.w. huis verkocht =100.000 euro voor de immotheker. En waarom? Om wat mensen rond te leiden en een advertentie in de krant & website te zetten?

Zo'n verziekte markt, ongeloofelijk!

Nadeel: Vastgoed markt stijgt in prijs, de bouwmarkt volgt.

De prijzen worden de lucht in geduwd (want de leningen staan laag? wat een zever) en dus volgt den bouw. Hier even verder staat er een koppelbouw van 4 huizen op 100m van het centrum voor een luttele prijs van 235.000 euro (zonder schrijfkosten wel degelijk te verstaan).

Voor 235.000 verwacht ik een knap groot huis met garage en tuin, op z'n minst! Nope... Je krijgt er 1 kamer voor, 1 keukentje, 1 slaapkamer en een terrasbalkon om ff buiten naar verse lucht te happen. Garage zit er niet in. Voor je deur is er een parking waar anderen parkeren, dus je auto er zetten is ook al uit den boze. Ok, je hebt een nieuwbouw maar who cares!

Pls, people, get a life!

Een bestaande woning mits wat zoekwerk en wat eigen knutsel en opknapwerken spaart je veel uit hoor!  Believe me!


1 opmerking:

 1. Klopt inderdaad.

  Wij hebben zo het geluk gehad om ons huis van een bejaard koppel te kopen (gelijkaardig met je case) zonder immo-tussenkomst.

  Zij hadden een bordje voor het raam gehangen en 2 dagen later waren we de koper (met nog 4 andere kandidaat-kopers die letterlijk met de tranen in de ogen waren over het missen van die koop). Een eerlijke prijs (een immo had er 100.000€ bij gekapt zeker weten), mooie afhandeling in vertrouwen en daar we hun bejaarde kat hebben geadopteerd nog altijd een goed contact met die mensen (voor hen was dat meer waard, dan die laatste extra euro's eruit persen).

  In deze tijden van internet en communicatie is IMMO volgens mij voorbijgestreefd voor de jonge generatie.

  Natuurlijk doen die immo-mensen ook maar hun werk, maar de huizen die door een immo werden verkocht lieten wij bewust links liggen op onze zoektocht.

  BeantwoordenVerwijderen