zaterdag 5 februari 2011

Hoe lang duurt een Power nap?

Vreemde sms daarstraks. "Hoe lang duurt een power nap?". Hmmm... ik weet niet of er daar eigenlijk een vaste tijd op staat, maar wat ik wel weet dat 15 minuutjes werkt mits een klein truucje.

Stel, je hebt net gegeten en bent murm van die lekkere maaltijd. Nog wat extra warmte erbij (zon of een warme kamer waar je in vertoeft) en je zal al snel ff indutten.  Veel voorkomend feit en ik vermoed bij iedereen herkenbaar.

Het is bewezen dat een korte slaap tussenin activiteiten de concentratie verbetert. Waarom ze dat nog niet standaard doorvoeren op het werk, ik snap het ook niet. Zou wel van pas komen, een kort tukkie en dan er weer tegenaan.

De beste manier om een powernapje te doen:

Zit in een zetel, niet liggen, zitten. Hou een euro stuk tussen duim en wijsvinger en laat je maar indommelen. Vanaf het moment je alle remmen los laat en dus je grip verzwakt, vanaf dat moment slaap je officieel. Het muntje zal vallen en je zal wakker schrikken van het lawaai (tenzij je eurocentjes gebruikt). Het best slurp je ook nog even een koffie voor je die 15 minuutjes gaat indutten. Het duurt ongeveer een 30 tal minuutjes voor de caffeïne starts kicking in en dus is een korte rust én een koffieboost erna de beste oplossing.

Werkt best goed!

1 opmerking:

 1. Bert Bossyns een goede vriend van ons, start eind september in de mini-transat. Een solo-zeilwedstrijd van Frankrijk naar Brazilië in een standaard 6.5m mini-zeiljachtje.

  Hij is er al enkele jaren mee bezig en zijn slaap-routine ziet er zo uit:
  15min. slapen
  5min. wakker om boot/koers/zeilen te checken
  15min. slapen
  5min. wakker om boot/koers/zeilen te checken
  15min. slapen
  45min. wakker
  ...


  Ik heb pas nog zijn hartslaggevens gezien en het is bizar hoe snel en diep hij in slaap is in die 15min. slaap en hoe snel hij terug in full-force is. Langere slaapperiodes werken minder goed voor hem, daar hij dan bij het ontwaken minder snel terug in full force is.

  Je kan hem volgen op bertbossyns.be

  BeantwoordenVerwijderen