zaterdag 10 december 2011

Nieuwe auto's en bedrijfswagens en al

Gisteren met enkele vrienden wat zitten babbelen in een gezellige kroeg/cafetaria en plots kwam het mannelijke karakter weer naar boven. Je raad het al. Wagens. Dromen en kwijlen bij het vermelden van blitse karren zoals daar zijn Porsche, Audi, BMW, ... Die laatste twee, ja die zijn ook buiten ons bereik hoor.

Leningen aangaan voor auto's, dat doen we allemaal niet. Dat vinden wij nét niet kunnen voor ons budget. We zien allemaal wel graag een mooie auto. Het is mannelijk. I know. Toch, ... het lijkt ons niet slim je blauw te betalen over een periode van vier jaar om een nieuwe wagen aan te kopen.

Hebben we gelijk of hebben we gelijk? Puur financieel gezien is er geen reet aan hé. Je betaalt zo'n 15.000 à 20.000 flappen voor een wagen en dan verkoop je die best na, hoeveel was het nu weer, achttien maanden? Zo haal je er de beste prijs/kwaliteit uit. Je begrijpt me wel. Je betaalt anders teveel en anders doe je geen profijt. Zoiets.

Enfin. Waar was ik. O ja. Een lening voor een nieuwe wagen. Een no-go dus voor de vriendenkring. Je betaalt zot veel intrest waardoor je al snel die achterbank + koffer + dak + 25 reservewielen teveel betaalt. You get the picture, huh?! Trouwens. Dat is niet haalbaar voor de meesten onder ons hoor. Zo'n 200 à 300 euro extra lenen. Hoe ging dat radiospotje ook al weer? "Lenen kost ook geld". We hebben allemaal ons kosten. Allemaal geïnvesteerd in een huis. Allemaal wel eens honger zo na een dag werken. Klinkt héél banaal, maar op het einde van de maand, ... je snapt ons wel.

Ok. Nieuwe wagen. Lening hiervoor nemen? Uitgesloten dus. Eentje onder ons heeft zelfs geleend voor een tweedehands wagen. Zou ik nooit doen, maar soit. Hij heeft er nog steeds spijt van. 1000 à 2000 euro extra betaald terwijl hij liever wat op z'n tanden had gebeten en zelf het bedrag neergeteld.

Ik snap perfect de voordelen van een nieuwe wagen. Als het al geen slechte reeks is. Alles fonkelnieuw. Alles blinkt. Alles ruikt nog fris. Je hoeft hem zeker 3 maand niet te poetsen aangezien de wax van in de fabriek wel nog een tijdje blijft hangen, ... Dat laatste vind ik persoonlijk wel een quick win hoor!

Die nieuwe wagen zou dus garant moeten staan voor "geen zorgen". Ok. Kan ik inkomen. Financieel niet echt verstandig, maar soit. Jij koopt graag een nieuwe wagen, ik koop dan liever iets anders. Perfect.

Ik ben aan het afdwalen.


Bon. Gisteren dus. Babbelen over auto's en zo. Totally not me, maar ik wou natuurlijk mijn deel in het gesprek doen. Groene jongen in volle groei. "Ja, en nu moet je nog een auto kopen voor het einde van het jaar en dan geniet je nog die 15% ecopremie, maar koop dan wel een auto op benzine als je toch maar rond de kerk rijdt hé". Een goedkope verkooptruc, maar eentje die werkt. Die ecopremie.

Eentje van ons is een boekhouder in een groot Amerikaans kantoor. Gevestigd ergens in Oostende. Geen idee hoe het noemt, maar het klonk indrukwekkend. Na zijn uitleg over 5% hier en 40% belastingen daar, was het wel even schrikken. Het kwam er op neer dat als je een goedkope auto, als bedrijf dan hé, ik heb het even over bedrijfswagens nu. Het kwam er dus op neer dat afhankelijk van het soort wagen je koopt, prijsklasse + CO2 uitstoot, je meer of minder betaalt. Op zich logisch, maar de bedragen waren enorm verschillend. Lang verhaal kort. Kleine wagen = haalbaar, grote wagen = auw in portemonee.

Het verschil zelfs tussen een Volkswagen Golf en een Audi of BMW lag mijlenver uit elkaar. Dat bleek uit de data die hij te zien kreeg op het seminarie deze week.

2012 hé. Een jaar waarin bedrijfswagens zullen slinken of kleiner worden. Het jaar waarin de autohandel terug een dip krijgt. Goodbye ecopremie. Het jaar waarin de inschrijving van benzine wagens duurder wordt (domme beslissing op gebied van milieu en onderhoud - jup... onderhoud ook). Ja Ja... groeiende economie. Aanzwengelen zeker was het plan hé? En andere premies ook afschaffen en al?

Blijkbaar heeft die regering al een dikke wagen, een goed geïsoleerd huis en een goedkope energiefactuur. Dan snap ik jullie wel. Afschaffen die troep. Dat kost alleen maar geld.

Ik sluit af met een zucht. Zucht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten