woensdag 14 december 2011

Trappen van vergelijking uitgelegd in DJ's

Vlug iets posten. Net boekje in de bus met de laatste nieuwe mengpanelen en cd-spelers, ... nja.. ik krijg dat nog steeds. Sta ergens nog in een lijst blijkbaar en ik ben te lui om me uit te schrijven. Je kent dat wel.

Opvallend > allemaal digitaal speelgoed. Geen platendraaiers meer, geen goeie ouwe rodecs meer waar je bijna van in je broek deed om die knop van die bass open en dicht te draaien van de kracht die je op die knop moest geven (Rodec MK2 180 voor de nerds), ...

Neen hoor. Allemaal plastic. Allemaal in miljoenen lelijke kleurtjes en led lights etc in dezelfde oranje en rode en groene afgrijselijke ... you get the picture..

Enfin.. doet me terug denken aan zaken die ik mis. Platen weggooien in een publiek dat uw dranghekkens bijna verslind, dat zit er niet in hé met die MP3's. Jammer. Was leuk.

Trappen van vergelijking dus in DJ's uitgedrukt:

goed - beter - best. Je kent het wel hé.

Ok...

De 3 categorieën zijn:


Gewoon

Jouw vriendje draait met mp3's, cd's of vinyl. Maakt mij geen bal uit. Die is goed. Die is niet slecht. Die draait wel eens op je lokale fuif. Die is gewoon. De relatieve uitspraken van hoe goed die wel is, begin er niet aan hé.

Dat is zo'n 75% van de DJ's out there.
Ze beginnen in een klein hoekje op hun kamer en kunnen wel wat beatmatchen en that's it. Hier en daar nog eens een fuifje spelen... vwala.

Skilled

Laat het goed duidelijk zijn, skilled is niet gelijkgesteld aan talent hebben. Talent hebben er wel een paar, maar skills bouw je uit. Daar werk je aan. Dat leer je. Die gasten, die zijn dus al een stage verder dan gewoon. Ok, feit. Het is zo.. talented > sneller skills.

En skills bedoel ik hier niet platenkeuze (hoewel dat ook een skill op zich is in niches), maar echt technical skills hé. Geen PC gebruik en effecten ophopen, maar concreet je handen en voeten gebruiken om je effects te creeëren. 3 of zelfs 4 decks spelen (ja dat lees je goed). Dat is skills hebben.

Dat zijn bijvoorbeeld skills:Professional

De lijn tussen professionals en skilled people is er, maar eenmaal op het topje van de berg skilled genaamd, ga je over naar pro's. 100% je bezigheid en grenzen verleggen. Zoals meneertje Mills bijvoorbeeld. De eerste 3 decks wizard ever en nog steeds de grootste in wat hij doet.
O ja.. als dat nog niet genoeg is. Hij werkt met een drumcomputer ook in zijn sets. Een duizendpoot. Talent die hard werkte aan zijn skills en nu nog steeds professioneel bezig is. Get it?of zoals meneer Hawtin bijvoorbeeld, die in een paar jaar tijd de toon heeft gezet qua innovatie DJ'en en spelen met licht:Dezelfde trapjes kan je in ieder segment toepassen. Dus... nie neuten. Professioneel zijn is een kunst. Skills verwerven een harde weg. Gewoon is iedereen. Ga er voor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten